Perşembe
Nisan, 25
Ana SayfaHaberlerMedyadan HaberlerAA - Bakan Akdağ: Hastanelerde Her Vatandaşı Özel Odada Yatırmak İstiyoruz -...

AA – Bakan Akdağ: Hastanelerde Her Vatandaşı Özel Odada Yatırmak İstiyoruz – 26 Ocak 2017

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Bizim için her vatandaş özel ve her vatandaşı özel bir odada yatırmak istiyoruz. Şehir Hastaneleri böyle bir felsefenin ürünü.” dedi.

Şehir hastaneleri projesinde bazı illerde sona gelindiğinin belirtilmesi, Yozgat Şehir Hastanesi’nde hasta kabulüne başlandığının, Mersin Şehir Hastanesi’nin açılışının ise önümüzdeki günlerde yapılacağının anımsatılması ve “Şehir hastanelerinin felsefesi, mantığı, hedefi nedir? Şehir hastanelerinde son durum nedir? Bu hastaneler tamamlandığında ilave hekim ihtiyacı yaşanacak mı? Şehir hastanelerinin faaliyete geçmesinin ardından mevcut hastanelerin bir kısmının kapatılması gündeme gelecek mi?” şeklindeki soru üzerine Akdağ, şehir hastanelerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok önem verdiğini, kendisinin de 2005’ten bu yana bütün teknik detaylarını yoğun çalıştığını belitti.

Şehir hastaneleriyle Türkiye’nin yaklaşık 41 bin yatağa kavuşacağını anlatan Bakan Akdağ, hastanelerin büyük kısmının büyük ölçekli olacağını ancak çok daha küçüklerin de bulunduğunu ifade etti.

Şehir hastanelerinin daha mükemmel hastaneciliği getirdiğini belirten Akdağ, AK Parti iktidarı döneminde, sağlıkta dönüşüm kapsamında eski, depreme dayanıksız, koğuş sistemi yataklara sahip hastaneleri sürekli yenilediklerini anımsattı.

Otellerde koğuş sisteminin kabul edilemediğini, ancak hastaneye sıra geldiğinde durumun farklı olduğuna işaret eden Sağlık Bakanı Akdağ, “2002’ye kadar hastanelerin yüzde 90’ı koğuş tipi ve hastalar da o koğuşlarda yatıyordu. Bir insanın en fazla mahremiyete ihtiyaç duyduğu anlardan biri de hasta olduğu andır. O zaman onu ayrı bir odaya koyacaksınız. O odaların adı eskiden ‘özel oda’ idi. Şimdi bizim için her vatandaş özel ve her vatandaşı özel bir odada yatırmak istiyoruz. Şehir hastaneleri böyle bir felsefenin ürünü. Yani bunlar, hastanın çok daha rahat edeceği, çalışanların fonksiyonel açıdan rahat çalışacağı, işimizi kolaylaştıracak hastaneler.” diye konuştu.

‘Avrupa’nın en iyi, en güzel hastanelerini yapmış oluyoruz’
Mersin’de bin 300 yataklı şehir hastanesini açacaklarını aktaran Akdağ, bu hastaneye gidildiğinde, vatandaşların hastalarını alıp içeri gireceğini, araçlarının otoparka valeler aracılığıyla çekileceğini ve bundan ücret alınmayacağını kaydetti.

Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mesela Ankara’da aşağı yukarı 500 dönümlük bir alanda 7 bin yatak var. Sıhhiye ve çevresinde. Birbirinden ayrı bina ve hastanelerde. Şimdi mesela Bilkent’te 3 bin 500 yatağı, şöyle yapıyoruz, 8 ayrı hastane var, özelliği hastanelerin birinden diğerine kapalı bir caddeyle ya da sokakla geçebiliyorsunuz. Çok güzel ışık alan, rahat mekanlar. Cumhurbaşkanımız bunu o kadar güzel ifade ediyor ki ‘Artık bir binadan öteki binaya sedyeyle vatandaşı taşımak olmayacak’ diyor. Olmayacak da Allah’ın izniyle. Şehir hastaneleriyle şunu yapıyoruz, çok daha modern Avrupa’nın en iyi, en güzel hastanelerini yapmış oluyoruz. 41 bin yatak bizim toplam yatak kapasitemizin aşağı yukarı yüzde 20’sini oluşturuyor.

Bir taraftan diğer hastaneleri yeniliyoruz. Hedefimiz şudur, 2023’e vardığımızda Türkiye’de artık, eski, eskimiş binalar, depreme dayanıklı olmayan hastane falan kalmayacak. Hep söylediğimiz bu hastanelere dönüşmüş olacak.”

‘Bu yıl 6-7 hastane açarız’
Önümüzdeki dönem için yeni projelerin sorulması üzerine Akdağ, bu ay Mersin ve Yozgat, gelecek ay ise Isparta, sonra Ankara Bilkent hastanelerinin açılacağını bildirdi.

Bakan Akdağ, “Bu yıl zannediyorum 6-7 hastane açarız. Önümüzdeki 4-5 yıl içinde hepsini bitireceğiz. Şu anda 21 projeye başladık. Bunlar toplamda 28-29 proje. Buna muhtemelen birkaç proje daha eklenecek.” dedi.

‘Aile hekimleri belli günlerde telefonda vatandaşlarla görüşecek’
Acil durumu olmayan vatandaşların aile hekimlerine gitmesinin önemine işaret eden Akdağ, “Bu kapsamda bazı tedbirler alacağız. Aile hekimlerimizi, belli günler için telefonla vatandaşlarla görüşebilecek hale getireceğiz. Bir aile hekimi her akşam telefonla vatandaşla görüşürse, onun hayatı için zor.” diye konuştu.

Danimarka’nın bunu başarılı bir biçimde uyguladığını anlatan Bakan Akdağ, Türkiye için öngörülen sistem hakkında şu bilgileri verdi:

“Bir hat olacak aynı 112 hattı gibi ya da bizim 184 hattı gibi ama bu sadece hastalık durumunuz için. Sizin karşınıza bir aile hekimi çıkacak. Sizin kendi aile hekiminiz değil o gün nöbetçi olan bir aile hekimi çıkacak. Ona danışabileceksiniz. Size bir anlamda rehberlik yapacak. Eğer ufak bir risk varsa, acile gitmenizi gerektiren sizi acile yönlendirecek değilse bazı tavsiyeleri olacak. ‘Sabah aile hekiminize başvurun’ diyecek size. Tabii vatandaşlarımızın bu hususta göstereceği uyum acil servislerin yükünü çok ciddi ölçüde azaltabilir. Bizim acil servislere başvuran vatandaşlarımızın önemli bir kısmı aslında ‘acil servise gitmeseydi de olur’ şeklindeki hastalar.”

http://aa.com.tr/tr/gunun-basliklari/bakan-akdag-hastanelerde-her-vatandasi-ozel-odada-yatirmak-istiyoruz/735166