Cuma
Mart, 29
Ana SayfaHaberlerBasında OHSADAnadolu Ajansı: "Bahat: Özel Hastaneler Zam Yapmayacak" Röportaj Metni

Anadolu Ajansı: “Bahat: Özel Hastaneler Zam Yapmayacak” Röportaj Metni

Değerli Üyelerimiz;

OHSAD Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat’ın Anadolu Ajansı’na verdiği röportaj metni aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

OHSAD
Bahat: Özel Hastaneler Zam Yapmayacak

OHSAD Genel Başkanı Reşat Bahat, özel sağlık hizmeti sunucularının aldığı farklarla ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’na ilişkin, “Özel hastanelere zam gelmedi. Vatandaşa yansıyan herhangi bir şey olmadı, olmayacak da” dedi.

Reşat Bahat, özel hastanelerin, kamu hastaneleri, üniversite ve kendi aralarında ciddi bir rekabet içinde bulunduğunu dile getirerek, Türkiye’nin hemen hemen her ilinde birden fazla sağlık kuruluşu bulunduğunu belirtti.

Türkiye’de 580 özel hastane olmak üzere, 2 bine yakın kurum ve kuruluşun sağlık hizmeti sunduğunu, 23 bini uzman doktor olmak üzere 25 bin doktor, toplam 200 bine yakın elemanın çalıştırıldığını anlatan Bahat, hizmet sunumunda çok önemli bir noktada bulunan özel hastaneler arasında büyük bir rekabet bulunduğunu belirtti.

Bahat, sözlerine şöyle devam etti:

”Son 10 yıldır, kamu ve üniversite hastanelerinde ciddi bir kalite, düzelme var. Hastaların özel hastaneye gidip yüksek fiyatlar ödemesi konusunda eskisi gibi bir durum yok. Eskiden özel hastanecilik, kamu hastanelerinin eksikliğinden yararlanırdı. Şimdi öyle bir özel hastanecilik dönemi yok. Özel hastaneler sosyal güvenliğe, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarına göre hizmet sunuyor. Devlet hastaneleri de SUT fiyatlarıyla hizmet sunuyor, ancak onlara Maliye Bakanlığından kaynak aktarılıyor. Personel giderlerini Maliye Bakanlığı ödüyor, kiraları yok, vergileri yok, bir sürü avantajları var. Bu fiyat onlar için belirlendiği halde, onlar bile, kamudan kaynak temin etmezlerse, bu işin içinden çıkamıyorlar.”

Reşat Bahat, özel hastanelerin maliyet muhasebesine tabi olduğuna değinirken, SUT fiyatının yetmediği kısmı vatandaştan istemek zorunda kaldıklarını söyledi.

Vatandaştan istenen fiyatın yüzde 90 ile sınırlandırıldığını hatırlatan Bahat, şu görüşleri dile getirdi:

“Biz de aslında bunun tümüyle kaldırılmasını istiyoruz çünkü rekabetin şartları oluştu. Zaten vatandaşın fakirleşmesine sebep olacak bütün alanlarda, fark almak yasak. Diyaliz, transplantasyon, açık kalp, anjiyo, yoğun bakım gibi… Tüm bunları düşündüğümüzde vatandaşın da rızası alınarak, yüzde 200’e kadar fark alınmasına müsaade edildi. Eskiden bu farkları aslında bir şekilde sektör alıyordu ama sürekli ceza yiyordu. Yine bu kanuna, kurala uyulamıyordu. Sektörün yiyeceği cezada ciddi bir azalma olacak.”

‘REKABETİN OLDUĞU YERDE KORKMAMAK GEREK’
Reşat Bahat, rekabetin olduğu yerde, korkmamak gerektiğini belirterek, “Hükümet bu konuda eleştiriliyor ama velev ki özel sağlık kuruluşları bunu çok kötü yaptılar, almayanlar da almaya başladılar; bu, zaten Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde. Bakanlar Kurulu ‘tekrar yüzde 30 koydum’ diyebilir. Siyaset bu durumu kötüye kullandırtmaz; özel kurumlar da rekabet sebebiyle isteseler de kötüye kullanamazlar” şeklinde konuştu.

Sektörün tekrar kayıt içine girmesiyle devletin bu durumdan karı olacağını vurgulan Bahat, “Vergi olarak faydası var. Fazla ücretin faturasını veren cezasını yiyordu, faturasını vermeyen de hukuksuzluk yapıyordu. Daha kurallı bir sektör oluruz” dedi.

Bahat, alınan kararla özel hastanelere zam gelmediğini dile getirerek, “Vatandaşa yansıyan herhangi bir şey olmadı, olmayacak da. Ben baktım bu arada bir tek hastane zam yapmamış” dedi.