Cumartesi
Nisan, 20
Ana SayfaHaberlerBasında OHSADOHSAD Başkanı Reşat Bahat, NTV’den Finans Cafe Programına Konuk Oldu

OHSAD Başkanı Reşat Bahat, NTV’den Finans Cafe Programına Konuk Oldu

OHSAD Genel Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat, NTV’de yayınlanan Finans Cafe programına konuk oldu. Turizmi yabancı hasta mı iyileştirecek, sorusuna yanıt aranan programda OHSAD Başkanı Reşat Bahat, Melda Yücel Kocaalp’in sorularını yanıtladı. Turizmde 2016 yılı yüzde 30’luk bir kayba rağmen sağlık turizminde yüzde 5’lik bir artış olduğuna dikkat çekilen programda burada da en önemli başlığın başta saç ekimi olmak üzere estetik kaygılar olduğu belirtildi.

Programda sağlık turizminde ödenen KDV’lerle ilgili olarak da konuşan Bahat, “Sağlık turizminde elde ettiğimiz gelirlerden KDV ödüyoruz ama bu hizmet ihracatımızda KDV’mizi geri alamıyoruz. Libya’da olduğu gibi ülke anlaşmalarımız var. Yarım milyar dolardan fazla tutan yaptığımız hizmetin karşılığını henüz alabilmiş değiliz. Cumhurbaşkanımızdan her konuda istediğimiz gibi bu konuda da liderliğini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Özellikle Arap turist başı çekiyor

Bugün sağlık turizminde potansiyel ne durumda, turizmi doğrudan yabancı hasta mı iyileştirecek?
Dünyada 110-130 milyar dolar arasında olduğu söylenen ciddi bir sağlık turizmi pazarı var. Sağlık turizmi sadece sağlığı için bir ülkeden diğerine gitmek zorunda olan ya da gitmeyi tercih eden kişi demektir. Son zamanlarda ise maalesef son yaşanan sıkıntılardan dolayı turizmde olduğu gibi sağlık turizmi hastası da azaldı. Ancak sağlık turizmine biz hem kaplıca turizmi hem estetik-kozmetik turizmi hem de medikal turizmle birlikte üçe ayırıyoruz. İlginç bir şekilde estetik ve kozmetik turizminde bir artış oldu. Artışın olduğu bölgeler de genellikle yoğun stresin olduğu Ortadoğu bölgesi… Ciddi bir saç ekimi, diş ve diğer kozmetik hastalarında artış var. Türkiye’de terörden korkarak bir kalça protezine gelmeyen hasta Türkiye’deki sıkıntılı haberleri hiç dikkate almadan saçını ektirmeye gelebiliyor. Bunu biz de anlamakta zorlanıyoruz ama az yada çok, büyük bir meblağ olmasa bile sektörümüz ve Türkiye için önemli bir şey bu… En azından bir kazanç kapısı oluyor bu, karşılığını vermek kaydı ile… Ayrıca biz dünyada sağlık turizmde kalite olarak da ekonomik olarak da çok ayrışıyoruz. Bu ülkemizin gurur duyması gereken pozitif bir ayrışma… Fiyatlarımız da çok ekonomik.

Fiyat farkına baktığımızda biz maliyeti nereden çıkarıyoruz dedirtecek bir uçurum var, özellikle ABD’deki fiyatlara baktığımızda saç ekiminde, TL karşılığında 110 bin TL’ye kadar gittiğini görüyoruz, Avrupa’da 30 bin, bizde ise 5-8 bin lira civarında… Kur farkı ile daha ucuz, daha ekonomik hale geldik. Fiyatlar ne idi, ne oldu? Bu fiyatlarla da kazanç var değil mi?
Evet, fiyatlar 5-10 bin arasında idi ama şu andaki devalüasyonla birlikte 2-3 bin dolar gibi bir rakama Türkiye için oturdu. Fiyatlar tekrar Türk lirasının değerlenmesi ile biraz daha artabilir ama her hali ile 5-10 bin TL arasında yada 15 bin TL arasında bir rakam bu… Her hali ile de diğer ülkelerden çok daha ekonomik. Bunu da genç ve becerikli nüfusumuzla, çılgın yatırımcılarımızla izah ediyoruz. Türkiye’de saç ekimi yaptıranlar ya da kozmetik tedavi olanlar, sağlık turizminde olduğu gibi yani karaciğer nakli, organ nakli, herhangi bir kanser ameliyatı ya da kanser tedavisinde olduğu gibi gittikleri ülkelerde ülkemizin reklamını yapıyorlar. Kozmetik amaçla gelen turistlerin pozitif bir yanı da var. Onlar ülkemizi ve İstanbul’u gezecek vakit de buldukları ve yedek akçeleri de olduğu için şehrimizde ve Türkiye’mizde para da harcıyorlar, güzel misafirlik yapıp dostluklarımızı da pekiştiriyorlar. O yönü ile çok sevdiğimiz hasta grubunu, insan grubunu oluşturuyorlar.

Estetik Irak, Suriye, Azerbaycan, Gürcistan, Kenya, Kazakistan ve Yakın Avrupa ülkelerini çekiyor…

Son olarak baktığımızda burada Arap turistler başı çekiyor. Sağlıkta pazarlama derken saç ektirmeden yüz gerdirmeye kadar bu estetik servisimiz ile daha farklı ülkelere de gidebilir miyiz, daha da çeşitlendirebilir miyiz?
Kesinlikle çeşitlendirmeliyiz ama bu Ortadoğu nüfusu terör olaylarından Avrupalılar kadar ciddi kaygı duymadılar ya da stres onları saç ekimi gibi estetik ve kozmetik konularda daha fazla kendilerine bakmaya yöneltti, bilemiyorum. Sosyologlar ve psikiyatristler eminim bunu tartışacaklardır. Bizim de merak ettiğimiz bir konu bu… Ama Avrupa’dan ciddi sayıda sağlık turisti de geliyor. Hollanda’dan, İngiltere’den, Avrupa’nın çok sayıda ülkesinden azımsanmayacak şekilde, ciddi sağlık turisti alıyoruz. Memleketimizdeki istikrarın eminim sektörümüze de olumlu katkıları olacaktır. Bu 130 milyar dolara kadar çıktığı söylenen pastadan geçen yıl maalesef 2 milyar doların altında bir kaynak elde edebildik ama bizim hedefimiz hükümetimizin hedefi ile aynı… İnşallah 2023’te belki 20 milyar doları bulamayabiliriz ama hatırı sayılır biz sağlık hizmet ihracatı yapacağız.