Salı
Nisan, 23
Ana SayfaHaberler7. OHSAD Kurultayı Başarıyla Tamamlandı

7. OHSAD Kurultayı Başarıyla Tamamlandı

OHSAD 2016 Kurultayı “Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları-7” sektör paydaşlarının yoğun katılımı ile gerçekleşti. 4 gün süren kurultayda, başta Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve SGK yetkilileri olmak üzere kamu, özel, üniversite hastane yöneticileri ve sektör firmaları katıldı.

OHSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Bahat, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclisi Başkanı Dr. Seyid Karaca ve Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ’un katılımı ile açılan 7. OHSAD Kurultayı, yoğun bir programa sahne oldu.

Toplamda 500 özel hastane yöneticisinin katıldığı kongreye; kamu sağlık yöneticileri, medikal sektör ve tedarikçi firmalarla birlikte toplam 900 katılım gerçekleşti.

OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat
“SUT fiyatları kurumların zarar etmesine hatta kapanmasına neden oluyor”

Kurultayın açılış konuşmasına “Yaşadığımız sıkıntıların orta vadede çözüleceğine inanıyorum” sözleri ile başlayan OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat, özel sektörün özellikle SGK’ya yapılan işin yüzde 25’ini yapan, devasa bir sektör olduğunu ifade etti.
SUT fiyatlarının kurumların zarar etmesine neden olduğunu vurgulayan Dr. Reşat Bahat, “Sağlıkta dünyaya model oluşturabilecek bir düzen kurduk, gerçekten bize özel bir model. Ancak yüz yıllık Avrupa modellerinin bile güncellendiği noktada, bizim 10-15 yıllık modellerimiz eğer reform edilmezse kara bir deliğe dönüşeceğini hep birlikte görüyoruz. Hızlı bir reforma ihtiyacı var. Sağlıkta dönüşüm sona eren bir şey değildir. Yıllara sâri bir harekettir. Sürekli dönüşeceksiniz, çünkü ihtiyaçlar ve beklentiler çok değişiyor. 5 yıl içinde 100 hastaneyi kaybettik. Ruhsatları askıda. Hastanelerimizin yüzde 20’si kapandı. Daha ne kadarının da kapanabileceğini bilmiyoruz…” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş
“Türkiye sağlıkta dönüşümü gerçekleştirdiyse özel sektörün bu konuda çok büyük payı vardır…”

Kurultayın açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, herkesin sorunlarının olduğu, zor bir alanda çalışıldığına değinerek sorunların ortak zeminde paylaşılarak çözmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de 900’ü kamu, 550’si özel, üniversiteler de olmak üzere toplamda 1500 hastane olduğunu belirten Prof. Dr. Eyüp Gümüş, “Bu hastaneleri en iyi şekilde, rantabl olarak çalıştırırsak başarılı oluruz. Sağlıkta dönüşüm projesinin 14 yıldan beri uygulayıcısı ve bugün de bu dönüşümün devamını sağlayacak yeni projeleri yapan bir bakanlık olarak çalışmalara devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Özel sektörün bugün 556 hastanesi, 40 bin yatağı ve 20 bine yakın hekimi ile hizmet verdiğini söyleyen Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye’de özel sektörün önemine, “Özel sektör karar veriyor ve hızlı bir şekilde uygulamaya koyuyor. Türkiye sağlıkta dönüşümü gerçekleştirdiyse özel sektörün burada çok büyük payı vardır. Burada bu dinamikleri nasıl çalıştıracağımızı da hep birlikte değerlendireceğiz” sözleri ile değindi.

SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı:
“Özel hastaneler de, kamu hastaneleri de kamu hizmeti sunuyor”

SGK olarak Sağlık Bakanlığından sonra en büyük partnerlerinin özel sağlık hizmet sunucuları olduğunu belirten SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, 2008 yılından bu yana SUT fiyatlarında ayarlamanın yapılmamış olması ve fiyatların baskılanması konusunda söyleyecek hiçbir şeyin olmadığını ifade etti.
Kalkınma Bakanlığının Koordinatörlüğünde Sağlık Bakanlığı ile birlikte, Sağlık Komisyonunun toplanarak çalışmalara başlanacağını söyleyen M. Selim Bağlı, “Özel sağlık hizmet sunucularının bütçesi yıllar itibari ile 2013’de 7,8 milyar TL, 2014’te 8,1 milyar TL, 2015’te 8,6 milyar TL ödeme şeklindedir. Sağlık bakanlığındaki eğilime baktığımızda özel sağlık sunucularına yapılan ödemelerde ciddi bir artışın olmadığı görülüyor. Bizdeki rakamlar özel sağlık hizmet sunucularına yaklaşık olarak 30 milyon kişinin müracaat ettiğini gösteriyor, 89 milyon adete ulaşan bir provizyon hacimleri var ve 230 bin kişiye yakın bir istihdam söz konusu. Bizim için tabi en önemlisi özel sektörün sağladığı rekabetin, dinamizmin kamu için bir yol gösterici olması ve kamunun ilk defa bir rekabetle karşı karşıya gelerek kendine çeki düzen verme imkanına sahip olması” dedi.

TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclisi Başkanı Dr. Seyid Karaca
“İş güvenliği konusunda TOBB Sağlık Meclisi olarak Sağlık Sektörünün çok tehlikeli sınıftan, az tehlikeli sınıfa alınması için çalışıyoruz…”

Açılış konuşmasında OHSAD Kurultayının fiziki kalite olarak bugüne kadar katıldığı en güzel kongrelerden biri olduğunun altını çizen TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclisi Başkanı Dr. Seyid Karaca, kongre katılımcılarının her alandaki katılımlarıyla bu güzel tabloyu oluşturduğuna dikkat çekti.
İş güvenliği konusunda TOBB Sağlık Meclisi olarak yapılan bir dizi çalışma olduğunu ve her yıl ocak ayında yapılan yıllık toplantılarda statü değişiklikleri olabildiğini ifade eden Karaca, “Ocak ayındaki toplantı konusunda hiç değilse sağlık sektörünün çok tehlikeli sınıftan az tehlikeli sınıfa alınması konusunda çalışma bile sektöre motivasyon olacaktır” dedi.

Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ:
“SUT fiyatları hem nominal hem de reel olarak düştü”

Açılışta konuşan ve sağlık sektörünün insan odaklı çalıştığının altını çizen Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, malzeme, hizmet ve personel çeşitliliği açısından diğer sektörlere göre daha maliyetli iş yapıldığını ifade etti.

‘2016’dan 2023’e Sağlık ve Verimlilik’ Konulu Ortak Akıl Toplantısı Gerçekleşti

“2016’dan 2023’e Sağlık ve Verimlilik” konulu Ortak Akıl Toplantısı, sektör paydaşlarının katılımı ile gerçekleşti. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Melih Bulut ve Doç. Dr. Haluk Özsarı’nın yaptığı toplantının sonuçları, Kurultayının açılışının ardından katılımcılarla paylaşıldı. Yapılan sunumlarda sağlıkta verimliliğe yönelik ilkeler ve çözüm önerileri anlatıldı.

Küçük ve Orta Ölçekli Sağlık Kuruluşlarının Geleceği Konuşuldu

Moderatörlüğünü SGK Başkan Yardımcısı Dr. Orhan Koç’un yaptığı oturumda, Çorlu Optimed Hastanesinden Dr. Ayhan Arslan ve Pendik Şifa Hastanesinden Süleyman Yılmaz konuşmacı olarak yer aldı. Oturumun sonunda konuşmacılar katılımcıların soruları yanıtlandı.

Sağlık Bakanlığı Mevzuat ve Uygulamaları OHSAD Kurultayında gündeme taşındı

OHSAD Kurultayının toplantılarından Sağlık Bakanlığı Mevzuat ve Uygulamaları konulu Oturum, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak’ın konuşması ile açıldı. S.B. Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. M. Ertuğrul Eğin’in moderatörlüğünü yaptığı Oturumda konuşmacı olarak S.B. Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Erbay ile birlikte Sağlık Hizmetleri Planlama Daire Başkanı Avşar Aslan ve Mevzuat Daire Başkanı Av. Sevil Serin yer aldı. Sunumlarla başlayan Oturum, katılımcılarla karşılıklı soru-cevap olarak, interaktif bir şekilde tamamlandı.
Oturum dahilinde Sağlık Bakanlığı Sağlık Uzman Yardımcısı Büşra Kopmaz, Sağlık Uzman Yardımcısı Mehmet Kılıçkaya ile birlikte hazırladığı Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi konulu sunumunu paylaştı.

TİTCK Başkan Yardımcısı Fatih Tan Piyasa Gözetim ve Denetimine İlişkin Sunum Yaptı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Fatih Tan sunumunda, Tıbbi Cihazlar Nedir?; Serbest Dolaşım; İthalat Denetimi; TİTUBB kaydı; Sahte ürün ile Sektörel ürün denetimleri; Güvenli ürün temini-Teknik Şartname yarı Sistemi ve örnek bildirimler ve Güvensiz Ürün Duyuruları konularında bilgi verdi.

Global Sağlık Yatırımları ve Rekabet Konuşuldu

Global Sağlık Yatırımları ve Rekabet konulu oturum OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat’ın moderatörlüğünde yapıldı. Sağlık sektörünün geleceği şekillenirken global sağlık yatırımlarının ve rekabetin yönünün nasıl olacağının konuşulduğu Oturumda, Kalkınma Bakanlığından Fatih Türkmen, Memorial Sağlık Grubundan Uğur Genç, Volitan Consulting’den Ufuk Eren, PWC’den Serkan Tarmur, Turkven’den Hale Özsoy Bıyıklı ve GE Healthcare’den Yelda Ulu Colin konuşmacı olarak yer aldı.

Geri Ödeme Kurumu Uygulamalarının Tıbbi Tedarik Yönetimine Etkileri konuşuldu

OHSAD Kurultayının 5. oturumunda Geri Ödeme Kurumu Uygulamalarının Tıbbi Tedarik Yönetimine Etkileri konusu gündeme sunuldu. Memorial Grup Direktörü Dr. Tarkan Dizdar’ın moderatörlüğünde yapılan oturumda TKHK Finansal Analiz Daire Başkanı Selim Bener, GSS Genel Müdür Yardımcısı Dr. Alper Süzen, SEİS Başkanı Metin Demir, MASSİAD Başkanı Akif Tolga Sözen ve Medical Park Hastaneler Grubu’ndan Serdal Serin konuşmacı olarak bulundu.

SGK Mevzuat ve Uygulamaları Oturumu ile SGK Yetkilileri-Özel Sektör Toplantısı gerçekleşti

Moderatörlüğünü SGK Başkan Yardımcısı Dr. Orhan Koç’un yaptığı SGK Mevzuat ve Uygulamaları Oturumu ile SGK Yetkilileri-Özel Sektör Toplantısı yapıldı. Birleştirilmiş toplantılarda konuşmacı olarak, GSS Genel Müdür Yardımcısı Op. Dr. Alper Süzen, GSS Tıbbi Malzeme Daire Başkanı Recep Uslu, GSS Risk Yönetim Daire Başkanı Dr. Refik Altun, GSS Sağlık Yazılımları Daire Başkanı Nezire Özlem Ergun, GSS Bilişim Uzmanı Emre Kendircioğlu, GSS Sağlık Hizmetleri daire başkanı Eyüp Sabri Tezcan ve GSS Yatklı Tedavi Şube Müdürü Ecz. Pelin Akbay yer aldı.

S.B. TİTCK Başkan Yardımcısı Dr. Ali Sait Septioğlu, OHSAD Yönetimi ve medikal firma temsilcileri ile yapılan değerlendirme toplantısı ilgi gördü

Dr. Reşat Bahat başkanlığında OHSAD Yönetimi ve başta S.B. TİTCK Bşk. Yrd. Ali Sait Septioğlu olmak üzere TİTCK yetkilileri medikal firma temsilcileri ile toplandı. Kurultay katılımcısı firmaların yetkililerinin tek tek söz aldığı toplantıda sektör değerlendirmesi yapıldı.

OHSAD Sağlık Sektörü Araştırma Raporu Sunumu Değerlendirildi

OHSAD Kurultayının üçüncü gününün ilk oturumu OHSAD Sağlık Sektörü Araştırma Raporu Sunumuna ayrıldı. Raporun sunumlarını Acıbadem Üniversitesi’nden Doç. Dr. Haluk Özsarı ve Stratejik Danışman Canan Konuk yaptı.
Sağlığın Geleceği 2015-2023 başlıklı Sektör Araştırma Raporu, Doç. Dr. Haluk Özsarı’nın koordinatörlüğünde gerçekleşen çalışma grubu Nielsen’den Nur Serenli ve Barış Esmer, dstil Tasarım’dan Canan Konuk ile OHSAD Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat, OHSAD Genel Sekreteri Dr. Cevat Şengül, OHSAD Üyeleri Dr. Sema Akgün ve Dr. Ömer Güzel tarafından hazırlandı.
Sadece özel sağlık sektörünü değil sağlık sektörünün tamamını kapsayan raporda bu günün hizmet kullanım performansını değil sektörden gelecek beklentisinin ne olacağı araştırıldı.
Hizmet sunanların değil kullananların öngörülerini içeren raporda, en son hizmet alınan hastanelere bakıldığında en yüksek memnuniyet oranı yüzde 78 ile özel hastanelerde olduğu görüldü. Onları yüzde 62’lik memnuniyet oranıyla üniversite ve yüzde 54’lük memnuniyet oranıyla devlet hastanelerinin izlediği açıklandı.

OHSAD Kongresi, sektör duayenlerinin deneyim paylaşımlarına sahne oldu

Anadolu Sağlık Merkezinden Prof. Dr. Metin Çakmakçı’nın moderatörlüğünde İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Yunus Söylet ve Acıbadem Sağlık Grubundan Mehmet Ali Aydınlar, sohbet ortamında kongre katılımcıları ile deneyimlerini paylaştı.
Deneyim paylaşımları sohbetinde sağlığın yerel ve kültürel bir tarafı olduğuna ve dil, iletişim ve yemek gibi sağlığın da kültürel bir alan olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Metin Çakmakçı, sağlık ne kadar yerel ne kadar global sorusuna yanıt aradı. Globalizasyon sürecinde kendisinin uluslararası bir sistemin başında olduğunu belirterek sözü Mehmet Ali Aydınlar’a bıraktı.
Sağlıkta globalleşme derken aslında stratejilerinin ya kimsenin yapmadığını yapmak ya da herkesin yaptığını daha farklı ve kaliteli şekilde yapmak olduğunu söyleyen Aydınlar, sağlık sektörünün sorunlarının dünyanın her yerinde aynı olduğuna değinerek çözümlerinin ülkelerin yerel dengelerine göre farklı olabileceğini ifade etti.
Ömrün uzadığını ve bu doğrultuda sağlığa olan harcamalarının arttığını söyleyen Prof. Dr. Yunus Söylet ise sağlığa olan ihtiyacın gelir ve kültür seviyesi ile orantılı olarak artacağını ifade etti. Söylet, tıbbın da şekil değiştirerek artık ‘kişisel tıp’ kavramının öne çıktığını belirtti.

Sağlık Yatırımlarında Finansal Çözümler konulu sunum yapıldı

Burgan Leasin’in ‘Sağlık Yatırımlarında Finansal Çözümler: Finansal Kiralama’ konulu sunumu Burgan Finansal Kiralama Genel Müdürü Dr. Cüneyt Akpınar tarafından yapıldı.

Sağlık Hizmetlerinde Dijital Dönüşüm ve E-Sağlık ve Sağlık Sektöründe Güncel Konular oturumları ile toplantılar sona erdi

OHSAD Kongresinin son oturumları Sağlık Hizmetlerinde Dijital Dönüşüm ve E-Sağlık ve Sağlık Sektöründe Güncel Konular, kongre katılımcılarının ilgisi ile tamamlandı. Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur’un gerçekleştirdiği birleştirilmiş oturumlarda S.B. Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. M. Mahir Ülgü, HIMSS Avrupa Türkiye Direktörü Dr. Korhan An, Vodafone IoT Ürünleri Müdürü Orçun Uzun, OHSAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Uğur Baran ve Medikal Park – Maliye Bakanlığı Daire Eski Başkanı Önder İnce sunumları ile katkı sağladılar.

OHSAD Kurultayı 3 Önemli Kursa Ev Sahipliği Yaptı

Kurultay aynı zamanda Finansal Analiz ve Bilanço Okuma Teknikleri; Sağlıkta Pazarlama ile Sözleşme Yönetimi ve Satın Alma kursu olmak üzere üç tane kursa ev sahipliği yaptı.
Koordinatörlüğünü Meri İstiroti’nin yaptığı Sağlıkta Pazarlama Kursu, Sağlık Hizmetleri Pazarlamasına Entegre Yaklaşım konu başlığında Meri İstiroti ve Prof. Dr. Emrah Cengiz’in sunumları ile gerçekleşti.
Koordinatörlüğünü Hakan Evsine’nin yaptığı Sözleşme Yönetimi ve Satın Alma Kursu, Zincir Hastanelerde Tedarik Zinciri Yönetimi konusunda Doğan Tatari, Medikal Satın Almalarda Maliyet Yönetimi ve Verimlilik konusunda Mustafa Işık, Satın Alma Tedarikçi İlişkileri Yönetimi konusunda Hüseyin Kılıç, Sözleşme Yönetimini İç Tedarikçi Gözüyle Bakış konusunda Dilek Azgun ve Sağlıkta Soğuk Zincir Yönetiminde Önemli Noktalar konusunda Hakan Evsine’nin sunumları ile gerçekleşti.
Koordinatörlüğünü Serhat Yanık’ın yaptığı Finansal Analiz ve Bilanço Okuma Teknikleri Kursu, Sağlık Yöneticileri için Önemli Muhasebe ve Finans Kavramları konusunda Prof. Dr. Ahmet Köse, Sağlık Kurumlarında Mali Tablo Okuma ve Yorumlama Süreci konusunda Doç. Dr. Serhat Yanık, Sağlık Kurumlarında Değerleme Uygulamaları, Önemli İşlem ve Konular konusunda Burcu Öztürk’ün sunumları ile gerçekleşti.