Bakan Akdağ, İstanbul’un En Önemli Meselesi Acil Yükünün Karşılanmasıdır, dedi

0
744
Prof. Dr. Recep Akdağ
image_printYazdır

İstanbul İl Değerlendirme Toplantısına katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel sektörün acil servis yüküne katkı vermesi gerektiğini ifade etti. “İstanbul’un şu anda sağlık hizmetleri açısından en önemli meselesi acil yükünün karşılanmasıdır’’ sözleri ile ‘acil’ konusuna değinen Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul’un şöyle bir özelliği var, çalışan uzman hekimlerin yaklaşık olarak 12 bini özel sektörde ya da bir vakıf üniversitesinde çalışıyor. Bunun bin 600’ü de üniversitede çalışıyor. Sadece 7 bin 500’ü Sağlık Bakanlığı’nda çalışıyor. Karşılanan toplam acil hasta yükünün yüzde 85’ini kamu hastaneleri taşıyor. Bu çok ağır bir yük. Kamu hastanelerinin acil servisleri çok yoğun görünüyor. Toplam doktor sayısının içinde üniversite hastanelerini özel sayarsanız 13 bin 500 kişi buralarda çalışıyor. Sağlık Bakanlığında sadece 7 bin 500 kişi çalışıyor. Toplam rakamın üçte biri Sağlık Bakanlığındayken acil hizmetlerin yüzde 85’ini Sağlık Bakanlığı veriyor. Böyle olmaz. Necip Fazıl Üstadın söylediği gibi, 1 kişiye 9, 9 kişiye 1 pul. Acil servislerimizde gerçekten zorlanıyoruz. Arkadaşlarımız burada canla başla gayret ediyorlar. Büyük bir emek sarf ediyorlar ancak buna rağmen acil servislerimizde yer yer sıkışıklıklarımız olabiliyor. Mutlaka İstanbul’da özel sektörün acil yüküne katkı vermesi lazım. Özel sektör bu hizmete katkı verirken ihtiyaçları her neyse tabii ki de özel sektörümüzün bu ihtiyaçlarının görülmesi taraftarıyız. Gerekirse SGK ile de bunu görüşürüz. İstanbul’un şu anda sağlık hizmetleri açısından en önemli meselesi budur. Acil yükünün karşılanmasıdır. Mutlaka buna özel sektör yeterli desteği vermelidir. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili gerekli takipleri yapacağız”

İstanbul ve birkaç ilin sağlık hizmetleri açısından farklılık arz ettiğini söyleyen Akdağ, İstanbul’un doktor ve personel açığını kapatmak için yeni bir çalışma başlatacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Çalışan doktorların, uzman doktorların önemli bir çoğunluğu özel sektörde çalışıyor. Dolayısıyla İstanbul’da hala kamu sağlık hizmetlerini kuvvetlendirmeye ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönemde bunu yapacağız. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde İstanbul’a özel nakil kuraları yapacağız. İstanbul’a nakil kuraları yaptığımızda -bunlara dönem tayinleri diyoruz- bu yer değiştirmeler daha çok ülkenin sosyoekonomik göstergeleri açısından daha az gelişmiş bölgelerinden gelişmiş bölgelerine oluyor. Bu atamaları yaptığımız tarihlerde İstanbul’a atama için yer açsak da pek tercih edilmiyor. Muhtemelen yaşam şartlarının İstanbul’da daha zor olduğundan dolayı. Muğla, Aydın, Bursa, Eskişehir’e gitme arzusu daha fazla oluyor. Dolayısıyla sadece İstanbul’a mahsus atamalar yapacağız. Sadece İstanbul’da açık pozisyonları oluşturacağız. Bizde puanlara göre bu nakiller yapılır. Bu puanlarla İstanbul’daki doktor ve diğer sağlık personeli ihtiyacını daha hızlı bir biçimde inşallah kapatacağız.”