Salı
Eylül, 17
Ana SayfaManşetAkşam - Sağlık Köprüsü Kurdular - 12.02.2023

Akşam – Sağlık Köprüsü Kurdular – 12.02.2023

Sağlık Köprüsü Kurdular

Asrın felaketinde yaraları sarmak için vatandaşların yanı sıra sağlık sektörü de tek vücut oldu. Bölgeye aşevi kurup yemek dağıtan sağlık kuruluşları da var, mobil sağlık TIR’larını depremzedelere tahsis eden de.

Pandemi döneminin atlatılmasında en büyük role sahip sağlık sektörü, yüzyılın felaketinde de vatandaşı yalnız bırakmadı. 10 ili etkileyen depremin yaralarını sarmak için bölgeye akın akın gönüllü sağlık çalışanları gitmeye başladı. Sağlık Bakanlığı, depremden etkilenen illerde sahra hastaneleri kurarken, özel sağlık kuruluşları gerek bölgedeki hastaneleri gerekse gezici sağlık TIR’larıyla hastaları tedavi etmek için canla başla uğraşıyor.

2 Bin 500 Gönüllü Gitti

Depremin ilk gününden bu yana Sağlık Bakanlığı ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonuyla bölgeye destek yolladıklarını ifade eden Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, şunları söyledi: “Türkiye’de 565’i hastane olmak üzere 2 bin özel sağlık kuruluşu ve 50 bin yatak kapasitesi var. Buralarda 45 bin doktor görev yapıyor. Depremin etkilediği 10 bölgedeki 6 hastane yıkıldığı için çevre iller ve tüm Türkiye’deki kamu ve özel sağlık kuruluşlarına, deprem bölgesinden uçakla hasta sevk edilmeye başlandı. Şu anda özel sağlık kuruluşlarının yoğun bakım yataklarının yüzde 40’ı, normal yatakların yüzde 20’si depremzedelere ayrıldı. Uçakla bölgedeki hastalar tedavi için buraya getiriliyor. Ayrıca sadece İstanbul’dan 2 bin 500 sağlık çalışanı gönüllü olarak afet bölgelerine gitti.”

Aşevi Kuran Da Var Mobil Tır Yollayan Da

ACIBADEM: Acıbadem Sağlık Grubu, bölgedeki 2 hastanesinin yanı sıra Türkiye’deki tüm hastanelerini yaralıların tedavisine açtı. Depremden etkilenen bölgelere sağlık ekipmanları, gıda ve giyim yardımında bulunan grup, ayrıca tam teşekküllü mobil sağlık ambulansı, sağlık TIR’ı, doktor, hemşire ve acil tıp teknisyenlerinden oluşan sağlık personelini bölgeye sevk etti.

Medipol: Medipol Üniversite Hastanesi bütün bölüm başkanları ve ekipleriyle birlikte deprem bölgesinde sağlık seferberliğine tam destek verdi. Grup, depremden zarar gören 10 ildeki vatandaşları Türkiye genelindeki hastanelerinde tedavi etmeye devam ediyor.

Medical Park: Depremin vurduğu 5 şehirde 6 aşevi kuran Medical Park ve Liv Hospital, günde 7 bin kişiye 3 öğün yemek çıkarıyor. Bölgedeki 4 hastanesiyle Sağlık Bakanlığının sevk ettiği hastaların tedavisini üstlenen grup, depremin başından bu yana bölgeye 5 TIR tıbbi malzeme, ilaç, gıda ve tekstil ürünü yardımında bulundu. Grup, aynı zamanda depremzedelerin uzun süreli ihtiyaçlarının karşılanması için çalışanlarının da destek verdiği bir yardım fonu kurdu.

Medicana Sağlık Grubu: Bölgeye ilk etapta ambulans, 4 TIR tıbbi malzeme, ilaç, gıda, giyecek gönderen Medicana Sağlık Grubu, bölgedeki ihtiyaçlara göre sevkiyatlarına devam ediyor. Grup, Sağlık Bakanlığı tarafından kontrollü bir şekilde hastanelere transfer edilen yaralıları Sivas, Konya, Ankara, Samsun başta olmak üzere 7 ildeki 14 hastanesinde tedavi ediyor.

Türk Böbrek Vakfı, İl Sağlık Müdürlüğü’ne 500 set diyaliz malzemesi teslim etti. Vakıf, bölgedeki hastaneler zarar gördüğü için hizmet alamayan 250 diyaliz hastasını bölgedeki diğer illere sevk ederek tedavi edilmesini sağladı. Vakıf ayrıca orta ve uzun vadede bölgedeki hastaların tedavisi için Amerika’dan 10 adet taşınabilir diyaliz ünitesi sipariş etti. Türk Böbrek Vakfı Başkam Timur Erk, “Enkazdan çıkan vatandaşlarda ezilme nedeniyle en fazla Crush Sendromu olarak nitelendirdiğimiz böbrek yetmezliği sorunu oluşuyor. Bu hastalara 11 gün 24 saat boyunca diyaliz tedavisi uyguluyoruz. Vakıf olarak bugüne kadar göçük altından çıkarılan 800 hastayı tedavi ettik” dedi.

Yüzer Hastane TCG Bayraktar Depremzedelere ‘Nefes’ Oldu

Büyük felaketin yaralarının sarılması için her yöntem kullanılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) çıkarma gemisi TCG Bayraktar, bu kapsamda Hatay’a deniz yoluyla iş makinesi, giyim, gıda ürünleri ve sağlık ekipmanları taşıdıktan sonra yüzer hastaneye çevrildi.

560 Yatak Kapasiteli

Çıkarma gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar, hazırlıkların tamamlanmasıyla cuma sabahından itibaren hasta ve yaralılara hizmet veriyor. Dörtyol’daki MMK Metalürji Limanı’nda demirli TCG Bayraktar’da görevli acil tıp, genel cerrahi, ortopedi, anestezi, göğüs, kalp ve damar cerrahisi uzmanları ile yardımcı sağlık personeli, depremzedelere yardım eli uzatıyor. Hastane ekipmanlarıyla donatılan 560 yatak kapasiteli gemide hem acil müdahalelerle hayat kurtarılıyor hem de ileri tedavi gerektiren yaralıların daha stabil hale getirilmesi sağlanıyor. Depremzedelerin yanısıra muayene olmak isteyen bölge halkını da ağırlayan TCG Bayraktar, sağlık hizmetine başlamasının ardından ilk 24 saatte 306 kişiye hizmet verdi. Ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri de bulunan gemi, dronla görüntülendi.

Hastalar Memnun

TCG Bayraktar’a gelen 40 yaşındaki Nazan Dönmez, limandaki yüzer hastanenin varlığını kardeşinden öğrendiğini söyledi. Depremde ayağından yaralandığını belirten Dönmez, “İskenderun Kurtuluş Mahallesi’nde deprem sırasında yatakta kalakaldık, duvar üzerime yıkıldı. Sonrasındaki artçılarda tavanın altında kaldım. 5 saatte çıktık. Yüzer hastanede tedavim sürüyor, ilgiden memnunum” dedi