Cuma
Nisan, 26
Ana SayfaGenelİş Kazası Bildirimlerine İlişkin Önemli Duyuru

İş Kazası Bildirimlerine İlişkin Önemli Duyuru

Son günlerde özel sağlık sunucularına bağlı oldukları Sigorta Müdürlükleri tarafından, hastanelerin iş kazalarına ilişkin bildirim mecburiyetlerini konu alan 2016/21 sayılı genelge hilafına hareket ederek iş kazalarını bildirmedikleri varsayımı ile idari para cezası uygulanmaktadır.

Konu hakkında Derneğimizce bazı açıklamalar yapılarak, sektörümüzün bilgilendirilmesi ihtiyacı duyulmuştur.

Konuya ilişkin yaşanan sıkıntıları çeşitli örneklerle açıklayacak olursak;

ÖRNEK 1: trafik kazası nedeni ile hastaneye müracaat eden bir kişinin kaydı trafik kazası olarak alınıp, tedavisi yapılarak Kuruma fatura edilmiş olabilir. Örneğin; motor ile trafik kazasına karışan birisi sizde tedavi olabilir. Bu vaka ile ilgili kişinin beyanı esas alınarak derin soruşturma yapma ihtiyacı olmaksızın trafik kazası olarak raporlanmış olabilir. Ancak bu kişi motor kurye olabilir veya iş yerine ait ya da kendisine ait işyerinde iş gören bir araç ile bu kazaya karışmış olabilir. Bu durumda bu vaka trafik kazası değil iş kazasıdır. Bu kazanın işveren tarafından Kuruma iş kazası olarak bildirilmiş olması halinde çapraz denetimde Kurum tarafından ilgili genelgeye göre vaka başına 2.600,00 TL idari ceza para cezası uygulanmaktadır.

ÖRNEK 2: Sağlık kuruluşuna müracaat eden ve elini evde soğan doğrarken kestiğini söyleyen birisinin eline dikiş atılıp veya pansuman yapılarak hasta kuruma fatura edilmiş olabilir. Bu durumda işverenin işyerinde ilgilinin eline herhangi bir kesici materyal ile kestiğini beyan ederek iş kazası bildiriminde bulunması halinde yine çapraz denetimde kişi başına 2.600,00 TL idari para cezasına hükmedilmiş olabilir.

ÖRNEK 3: İşveren personelini bankaya evrak götürmek üzere görevlendirir. Yolda sokak köpeği tarafından ısırılırsa bu vaka da iş kazasıdır. Bu durumun ilgili personel tarafından iş kazası olarak algılanması mümkün olmayabilir. Bu durumda da yine 2.600,-TL idari para cezasına muhatap olunabilir.

Yukarıda örneklerle açıklanmaya çalışıldığı üzere hastanenizdeki acil servislerde görevli personeliniz veya doktorunuz ilgili mevzuatı farklı yorumlamakta yada hastanın ve yakınlarının beyanına göre işlem yapmak zorunda kalmaktadır.

Vakanın hakikaten iş kazası olduğunu bildiğinizde zaten sistem üzerinden iş kazası olarak Kuruma bildirmeniz ve fatura etmeniz tabiidir.

Ancak elde olmayan bu tip örnekler nedeni ile birçok özel sağlık sunucusu idari para cezasına muhatap olmuştur. Sosyal Sigorta Müdürlükleri ile yapılan görüşmelerde hastanelerin uygulama ile ilgili haklı olduğu ancak mevzuatın böyle olması nedeni ile bu idari para cezalarını uygulayacaklarını ve bundan sonra da devamının geleceğini bildirmektedirler.

Konuya ilişkin derneğimiz aracılığı ile görüşmeler yapılmakta olup, sorunun çözümü doğrultusunda çalışmalar yürütülmektedir.

Öte yandan bildiğiniz üzere Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun ile cezaların %50 oranında azaltılarak ödenmesi mümkün olmuştur.

Bu kapsamda 30.06.2016 tarihine kadar olan olaylarla ilgili daha az zarar görmek amacıyla, uygulanacak cezaları yarıya indirebilmek için ve şimdilik genel manada tedbir olması bakımından tarafınıza bir ceza tebliğ edilmemiş olsa dahi Sosyal Güvenlik Kurumuna 6736 sayılı kanunun 1-e/5 maddesine göre kanundan yararlanma bildiriminde bulunulmasında fayda olduğu düşünülmektedir.

Bu bildirim ile 30.06.2016 tarihine kadar oluşmuş fiillere ilişkin dava hakkınız veya Kurumdan düzeltme talep etme hakkınız baki kalacak olup, kurumun kendini savunamaması halinde yukarıdaki bahse konu kanun maddesinden yararlanılması mümkün olacaktır.

İlgili yasa gereği sözkonusu bildirimin 25.11.2016 Cuma günü mesai bitimine kadar yapılması gerekmektedir.

Sektörümüze önemle duyurulur.