Salı
Mart, 19
Ana SayfaHaberlerBasında OHSADNTV - Bakış Programı - 19 Ocak 2023

NTV – Bakış Programı – 19 Ocak 2023

OHSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat BAHAT, NTV de yayınlanan Bakış Programına katıldı.

19 Ocak 2023 tarihinde yayınlanan programa Dr. BAHAT, Noyan DOĞAN’ın sağlıkta neler oluyor, Sağlıktaki fiyat artışlarının etkisi, SUT fiyatlarının yetersizliği, doktorlar ülkeyi neden terkediyor, muayenehane fiyatları neden pahalı ?  sorularını yanıtladı.

 

 

Bu İşlerle İlgilenen Gazeteci Olarak Şunu Görüyorum Herkesin Mikrofonu Uzattığı Hızla Sağlık Sisteminden Tüketici Memnun Değil Fiyat Artışlarında Siz Fiyat Artışlarından Nar Rağmen Memnun Değilsiniz Sağlık Sisteminin Yöneticileri De Mevcut Durumdan Memnun Değil Yani Memnun Olan Bir Kesim Var Mı ?

Tabi Pandemiden sonra bunların olabileceğini tahmin ediyorduk ama tabi bu denli olabileceği ya da bu denlisine hazırlık yapmak olana pek yok. Maalesef sağlık sisteminde sadece dolar bazında bile yüzde 20’lik maliyet artışı var. Yani bütün dünyada var Amerika’da da var dolar bazında maliyet artışı Almanya’da Euro bazında var bizde de yine dolar ve euro bazında maliyet artış var.

Yani Kur Bazında Yüzde 21 Maliyetiniz Var

 Tabi bu bütünüyle SUT fiyatlarından talep edersek. Bunun karşılanma olanağı yok. Tabi bütçede böyle bir imkan da yok. Gerçi bize yok denilen imkanlar bazen verilebiliyor başka bir şey ama neticede bunun olmayacağı kesin. Ama bizim anlamlı bir SUT fiyatında güncelleme yapılmasına ihtiyacımız var.

 SUT Fiyatlarına En Son Ne Zaman Artış Yapılmıştı.

 En son Temmuz ayında yapıldı. Bu artışın yüzde 40 olduğunu söylediler ama bizim özel sektördeki yansıması yüzde 9 ile yüzde 13 arasında oldu. Yani bizim SGK ya kesteğimiz faturalarda artış oranımız yüzde 13’ü geçmedi. Farklı alanlarda hizmet sunan hastaneler var. O daha ziyade kamu hastanelerindeki bir artış ya da üniversite hastanelerindeki bir artış oldu.

 Yüzde 40’ı Onlara Mı Yapıldı?

Muhtemelen onlara yapıldı. bakan ve bakanlık bunu söylediğine göre mutlaka yapılmıştır. Ama bizim hanemize yazılanı bu. Ama tabi bu artışlar bizim için yine de teşekkürü hak eden bir şey Sayın Bakan’ın Çalışma Bakanımızın ve Maliye Bakanımızın hakkını yememek lazım en azından çok uzun zaman sonra artış oldu.

İki defa üst üste artış yapıldı ama birincisi büyük artış yüzde 40’tı enflasyon elimizden götürdü, ikincisi de beklediğimizin çok altındaydı. 2023’ü artık biz eğer çok kısa sürede bir güncelleme yapılmazsa çok değerli hizmet verdiğimiz alanlarda aciller gibi diğer diyaliz gibi, yoğun bakımlar gibi organ nakilleri gibi özellikle vatandaştan fark almadığımız alanlarda çok sıkıştık yani çok çok sıkıştık Türk özel sektörünün sağlık sektörünün aslında büyüklüğü yaptığı işleri çeşitliliğinden kaynaklanıyor. Dünyada Kalp nakli yapan özel hastaneye çok az sayıda ülkede vardır Karaciğer nakli yapan kemik iliği nakli yapan radyoterapi yapan özel hastane çok az ülkede vardır. Yani Avrupa’daki bir sürü hastanedeki özel hastaneler daha çok estetik ağırlıklı günübirlik sahneler. Biz çok büyük işler yapıyoruz. Kamunun yapabildiği ya da dünyada yapılan her işi yapabiliyoruz. Onun için zaten dünyanın her yerinden sağlık hizmeti için gelen insanlar oluyor. Bu yapıyı korumak lazım. Aslında organ nakli kalp nakli, kemik iliği nakli, yoğun bakımlar ve diyaliz gibi alanlarda biz devlete çok büyük destek veriyoruz ama ayakta kalmamızı sebebi iç piyasadır. Sadece dış piyasayla ayakta kalamazsınız. Bizim bu özelliğimiz yok olursa sağlık turizminde de çok sıkıntı yaşarız. Bunu da sağlayan SUT.

Peki ne olması lazım?

Bizim kaynağımız kamudan geliyor artışlarımızı kamu belirliyor. Yani  çalışanlarımıza yüzde işte 55’lik bir asgari ücret artışı oldu. Tabi ki muhtemelen bütün çalışanlara buna yakın bir artış demek. Yapılması gerekir miydi? Evet çalışanlarımız geçinemiyordu. Ama siz bunu SUT ile beslemezseniz bunu bir artışta beslemezseniz biz bu hizmeti veremez hale geliriz. Çalışanlarımıza mahcup oluruz ya da siyasetin hiç sevmediği bir şey yapmak zorunda kalırız bizim hizmetimizi sunan arkadaşlarımızın sayısını azaltmaya kalkarız. Bunun da karşılığı işsizlik demektir Tabi ayakta kalmamızı başka çaresi yok. Bu da bizim hizmet kalitemizi bozar. Hayrına çalıştırmıyoruz tabi çalışanlarımızı, kaliteli hizmet vermek için çalıştırıyoruz. en kısır döngüye giriyor

Yani bizim maliyetlerimizin yüzde 55’i doktor ve çalışanlarımıza gider. Doktorlara kamuda verilen artışı çok doğru buluyorum, kamuda işlerin yürümesi lazım. Arkadaşlarımız çok sıkışmıştı. Yani Dünyaya baktığımızda doktor kaynağına verdiğimiz ücret çok düşüktü. Kamudaki artışlar doğal olarak özel sektördeki doktor maliyetlerini de artırdı. Biz o artışı muayenelere yansıtsak yüzde 200 vatandaşa artışı yapmamız lazım. Türk Tabipler Birliği’nin yaptığı artış oranı da yüzde 40 gün onu uyumlu bir Yani bir şekilde uymak zorundasınız yaptığınız özel sigortalar yaptığınız sözleşmeler SUT çarpan ile yapılıyor başka türlü şansınız yok Yani her yıl onlarla pazarlık yapamazsınız

Ya bir şey soracağım şimdi biraz şeytanın avukatlığını yapalım işin mesela özellikle üç beş aydır sene başından itibaren başladı Ben eşimden falan duyuyorum. ‘’Şu doktorun Şu hastane işte geçen sene 750-1000 TL muayene ücreti alırken şimdi 3000-3500 TL Bunları çok duyuyoruz özellikle son üç aydır’’ diyor. Şimdi bu sizin yüzde 20 Döviz artışı kur artışıyla bağlantılı değil gibi çok ciddi rakamlardan bahsediliyor.

Şimdi Bir Ürünü Satamayacağınız Fiyat Uygulayabilir Misiniz?

Eğer kurum zarar ediyorsa ve o hizmeti hizmet çeşitliliği açısından vermediğinde diğer alanlarda kayba uğrayacak doktoru bulundurur. O doktorun maliyeti neyse de baştan almak zorundadır. Doktor arkadaşımız o parayı vermediğimizde ya muayenehane açan ya da muayenehane açmasını yasaklarsak yurtdışına gider. Çünkü onlar kıymetli arkadaşlar. Yani bizim bütün dünyanın bulmak istediği arkadaşları vatandaşın ayağına getiriyoruz. Haklısınız işin dengesinin olması lazım. Vatandaşı korumayan hiçbir sistem ayakta kalamaz. Bu fiyatlarla bile kurumların ayakta kalmasının sebebi inanın sağlık turizmidir. Türk vatandaşlarından alınan paralar değil, SUT’tan alınan paralar değil sağlık turizmidir ama siyaset bizi yani Sayın Cumhurbaşkanı bizi bu büyüklüğe halkımıza hizmet için getirdi. Benim asıl yaralandığınım nokta; sistemin bizi halkımıza hizmet veremeyecek noktaya getirmemesi gerekir. Türk vatandaşının seyrettiği yabancıların kullandığı özel kurumlar istemiyoruz. Biz tekrar vatandaşlarımızın rahatlıkla gelebildiği bizim ekonomik olduğumuz vatandaştan az para aldığımız ama karşılığını sigortalarının ödediği bir kurum olmak istiyoruz.

Bizim Hanıma Arkadaşları Göz Doktoru Bulamadıklarından Şikayet Ediyordu. Bir Doktor Sıkıntısı Var mı?

Noyan bey bir doktor kaynağı sıkıntımız var. var ki bize zaten 2008 yılının 15 Şubat’tan bu yana planlama uygulanıyor. Buna saygı duyuyorum ama hasta bir toplumuz yani her şekliyle hastayız ya hastayız doktora gidiyoruz ya psikolojimiz bozuk doktora gidiyoruz. 85 milyonluk bir ülkede 1 milyarın üzerinde muayene olur mu? Türkiye’nin yaş ortalaması 33. Bu kadar hasta olmamıza sizce imkan var mı? Ya aldığı hizmetten memnun değil sürekli polifarmasi yapıyor Kendisine az vaktin ayrıldığını düşünüyor ya da doktora gitmek bir sosyalleşme aracı haline gelmeye başladı. Yani bunu eğer bir bazı kısıtlama koyamazsak bu kaynağı yetiştiremeyiz. çünkü doktor dediğimiz insan yatırdığı hastaya vakit ayıracak, ameliyata vakit ayıracak, Klinisyense analizini incelemeye vakit ayıracak. Doktorun bütün vakti muayeneden oluşmuyor. Ameliyathane vizitlerine vakit ayıracak bir sürü sıkıntısı var doktorun. Bu kaynağı iyi kullanmamız lazım. Türk sağlık sistemi özellikle Kovitte iyi bir sınav verdi. Kamusu Üniversitesi’yle doktoru hemşiresi ile olağanüstüydük. Kimse kapıda kalmadı. Kimse dışarıda kalmadı. yatak sorunumuz cihaz sorunumuz İlaç sorunumuz yok denecek kadar az oldu. Bu tabii dış dünyadan Türk sağlık sisteminin biraz incelenmesini ve Türk sağlık sisteminde çalışan hekimlerin hemşirelerin kalitesini gösterme şansı oldu. Bir de Kovitten sonra birazcık hekimlerin maaşları konusunda sanıyorum geç tavır alındı Yine de teşekkür ederim tavır alındı ve bu arada biraz doktor kaynağımızı yurt dışına kaybettik. Bazı doktor arkadaşlarımızın hemşire arkadaşlarımızın motivasyonu bozuldu. bir kaynak açığımız oluştu. Vatandaşın da ertelenmiş sağlık taleplerinden dolayı birden yüklenme oldu. Bir de bazı alışkanlıklarımız var. Her diyabeti endokrin uzmanına muayene ettirmeye kalkarsanız, her hipertansiyonu kardiyoloğa muayene ettirmeye kalkarsa ya da her alerji uzmanına böyle bir yandal kaynağı dünyanın hiçbir yerinde yok. O zamanda dahiliyecileri, çocuk doktorlarını oturtmak lazım. bütün hastalara yan dal uzmanlarının bakması lazım. Bizim bu alışkanlığımız da vazgeçmemiz gerekiyor bu hastaların çok azı bu arkadaşlara yönlendirilmelidir.

Bu Hem Doktor Bulamama Sorununu Hem De Pahalı Fiyatı Da Beraberinde Getiriyor. Ben Profesöre Muayene Olacağım Bunun Da Bir Bedeli Oluyor.

Vatandaş gidebiliyor ise en iyisinin olduğunu düşündüğü yere gider. Yani şehir hastanesinde en iyisinin olduğunu düşünüyorsa ve buraya gitmenin de vatandaş açısından bir bedeli yoksa en iyiye gitmek ister. Bir bedeli olmamalı gidebilme ama gitmenin şartları olmalı. Bu hastanede kalma isteği devam ettiği sürece bu kaynak kullanımı ile iki katına çıkartalım doktoru yine yetiştiremeyiz. bunların sınırlayan bir planlamasının olması lazım sanıyorum da yapılacakmış

Uzaktan Muayene Sistemini Getirdik Yönetmeliğin Her Şeyle Yayınladık Aslında Bunu Bir Anlamda Çözebilecek Bir Şeydir Fakat Bir Türlü Hayata Geçiremedik.

Noyan bey öyle dramatik değişim olacak ki en yenilikçilerimizin bile ayak durmaya zorlandığı değişiklikler olacak. Şartlar bunu zorlayacak uzaktan muayenedir uzaktan ameliyattır yani buradan bir doktorumuzun Pakistan’daki bir robot kullanması zaten olabiliyor ama tersi de mümkün tabi Hindistan’daki bir doktor da buradaki bir makineye kullanabilir. yani başka sorunlar da olabilir.

Herhangi Bir Destek Ya Da İşte Mesela Son Zamanlarda Dikkat Ediyoruz İşte Özel Okullardan Tutun Hemen Hemen Her Yere Bir KGF Destekli Kredi Paketi Açıklanıyor Kapsamı İçinde Misiniz?

Noyan bey sorduğunuz için teşekkür ederim. Bu kapsam içinde değiliz çünkü bir hastanenin bedeli çok yüksek biz KOBİ değiliz yani orta ve küçük ölçekli işletmeler değiliz. Hastaneler büyük ölçekli işletmeler ayrı bir yardıma ihtiyaç var. Almanya’da da ihtiyaç var Almanya Sağlık Bakanı ikide bir bağırıyor benim hastanelerim kapanıyor diye oradaki vakıf hastanelerinde çok ciddi zorlukları var ve bizim 10 katı kadar 15 katı kadar ciro yapmalarına rağmen sıkıntı çekiyorlar. Dünyada hastanecilik özellikle vakıf ve özel hastane gibi çok zorda nitelikli işleri yaparken maliyetlerini karşılamakta çok zorlanıyorlar.