Türkiye’nin en büyük sağlık sektör buluşması olan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin (OHSAD) her yıl geleneksel olarak düzenlediği ve bu yıl 12.si gerçekleşen ‘Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları’ başladı. ‘Sağlıkta Dijitalleşme ve Yeni Dönem Sağlık Politikaları’ temasıyla düzenlenen Kurultayın ilk gününde Ortak Akıl Toplantısı ile sağlık sektörünün beklenti ve sorunları masaya yatırılırken, açılış konuşmalarında özel sektörü ve kamuyu temsil eden isimler kürsüye çıktı.
KAMU VE ÖZEL SEKTÖR BİR ARADA:
Kamu ve özel sektörü bir araya getiren toplantıya; Sağlık Bakan Yardımcıları Şuayip Birinci, Sabahattin Aydın, SGK Başkanı Cevdet Ceylan, GSS Genel Müdürü Prof. Dr. Gökhan Tuna Öztürk, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyeleri Dr. Sema Ramazanoğlu, Zülfüye Füsun Kümet ile kamu ve özel sağlık kuruluşları temsilcileri katıldı.
ALNIMIZIN AKIYLA ATLATTIK:
Kurultay açılış konuşmaları kapsamında kürsüye çıkan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahatin Aydın, pandemi sürecinde sağlık sektörünün geçirdiği sürece ilişkin değerlendirmede bulunarak, pandemiyle tüm dünyada sağlık sistemlerinin büyük bir sınava maruz kaldığını kaydetti. Türkiye sağlık sektörünün bu süreçten alnının akıyla çıktığını da belirten Aydın, ‘Gelecekte sağlık sistemleri daha regüle edilecek ve otoritenin kurallarına daha da tabii olacaktır diye düşünüyorum. Pandemi döneminde bir şey daha farkettik. Bilimsel bilginin ne kadar tartışılır olduğunu gördük.’ diye konuştu.
DÜNYANIN EN KAPSAMLI TEMİNAT PAKETİ:
Sosyal Güvenlik Kurumu Cevdet Ceylan da konuşma yapan isimler arasında yer aldı. Ceylan, pandemi döneminde Türk sağlık sisteminin ne kadar güçlü olduğunu kanıtladığını belirterek, bu başarıda özel sektör sağlık hizmet sunucularının da büyük payı olduğunu kaydetti. Ceylan, SGK’nın bir genelge ile yayınladığı teminat paketine ilişkin de konuştu. Bu paketin dünyanın en kapsamlı teminat paketi olduğunu belirten Ceylan özetle şunları kaydetti:
BAŞVURU SAYISI 450 MİLYONA YAKLAŞTI
‘2010 yılında sağlık hizmetlerine başvuru 270 milyonlardayken geçtiğimiz yıl 450 milyon başvuruya yaklaşmış. Özel sağlık hizmet sunucularına yaptığımız ödeme 14,5 milyar TL. Sağlık hizmetleri ile ilgili düzenlemeler yaparken elbette vatandaşın sağlığını önceleyerek, elimizdeki bütçe imkanlarını en doğru şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Akılcı ve önleyici sağlık hizmeti sunmak bizim öncelikli görevimiz. Bir düzenleme yaparken bütün ihtiyaç analizlerini yapıyoruz. Sizlerin de katkılarıyla değişikliklerimizi hayata geçiriyoruz. SUT fiyatlarından bahsedildi. Bunun düzenli olarak artırılması gerektiği herkesin kabul ettiği bir gerçek. 26,27 milyarlık bir artış yapmış olduk son yapılan birkaç SUT düzenlemesiyle. Diyaloğa istişareye hep hazırız. Özel sağlık hizmet sunucuları bizim için vazgeçilmez. Onlardan vazgeçmemiz mümkün değil. Bu alanı daha iyi hale getirmemiz hepimizin görevi.
RİSKLERİ FIRSATLARA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ:
Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyesi Dr. Sema
Ramazaoğlu da Kurultayda önemli değerlendirmelerde bulundu. Dr. Ramazanoğlu, ‘Bundan sonraki süreçte dijitalleşen dünyada hastanelerimizin mimarileri değişecek, dönüşecek. Küresel riskler, pandemi, ekonomik krizler, savaşlar bütün bunlar lokal fırsatlara dönüşebilir. Yakın coğrafyamızda bir savaş yaşanıyor. Bütün bu küresel tehditlerden lokal fırsatlar yakalamalıyız. Bu fırsatları yakalayanlar fark yaratacaklardır. Sağlıkta yeni yol arama yeni çözümler oluşturma konusunda Cumhurbaşkanlığı Gıda ve Sağlık Politikaları Kurulu olarak çok yoğun çalışıyoruz. Büyük istişarelerle sektörün her temsilciyle, yaptığımız yürüttüğümüz çalışmaları raporlaştırarak Cumhurbaşkanımıza sunuyoruz. Bakanlıklarımız oralardan yeni icra uygulamaları çıkarıyorlar. Verimli ve olumlu yeni ufuklar yeni yollar açılacağına bütün kalbimle inanıyorum.’ değerlendirmesinde bulundu.
BÜYÜK BİR SINAVDAYIZ:
Kurultayın ev sahibi olarak açılış konuşmasını gerçekleştiren Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, konuşmasında özel hastanelerin yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. Bahat, sağlıkta insan kaynağının çok zor yetiştiğini belirterek, bu anlamda büyük bir sınav içinde bulunulduğunu ve bu kaynağın korunması için kamu ve özel sektör olarak herkese görevler düştüğünü belirtti. Özel hastanelerin bugüne kadar nakit akışını dengelediği ancak sektör olarak bu dengelemede artık zorlandıklarını da kaydeden OHSAD Başkanı Bahat özetle şunları kaydetti:
ESKİ DEFTERLER AÇILACAKSA İŞİMİZ ÇOK ZOR:
Nakit akışımızı dengeleyemiyoruz ve batıyoruz. Nakit akışımızı bugüne kadar dengeledik ama şimdi o kadar büyük risk altında ki… Bizim siyasetten liderlik beklentimiz var. 10 yıl önce eski defterler karıştırılıp cezalar yiyeceksek devam etmemiz çok zor. 15 yıldır parsiyel anlaşma dediğimiz bir anlaşma biçimi var. Bu kaldırılırsa hekimleri 3 bin 4 bin daha muayenehaneye zorlayacaksınız ve bir sürü oyuncu sahneden çekilecek. Bunu yapmanın zamanı değil. Seçime çok az zaman kalmış. Bu doğruysa bile bunu seçimden sonra geniş geniş tartışırız.
SUT İÇİN ‘AMASIZ VE FAKATSIZ’ TEŞEKKÜRLER:
Dr. Bahat kurultayda siyasete sorular sorulması gerektiğini belirterek, ‘Bu toplantıda siyasete sorular sormamız lazım. Bir tıp fakültesi kendi hastanesinin sahibi olmak zorunda mı? Şehir hastaneleri bu kadar güzel hizmet sunarken üniversite hastaneleri binasızlıktan imkansızlıktan inlemeli mi? Kamu hastanelerini Sağlık Bakanlığı mı işletmeli yoksa Sağlık Bakanlığı mı denetlemeli? İşleten denetlerse sağlıklı olur mu?’ diye konuştu. Geleceğşin dijitalleşme üzerine inşaa edileceğini de belirten Dr.Bahat, ‘Yeni bir gelecek var dijitalleşme geleceği. Dünya çok başka bir yere gidiyor. Artık basit analizler, görüntülemeler için hastalar hastanelere gitmeyecek. Türkiye dijitalleşmede dünyanın öncü ülkelerinden birisi. Dünyanın ilk iki ülkesinden biri. Djitalleşmeden kazanılacak itibar, para ve bir sürü diğer kaynağa sahip olacağız.’ diye konuştu.
Dr. Bahat özetle şunları kaydetti:
SAĞLIKLI BÜYÜME ANAHTARINI VERİN:
Sağlık Turizmini her zaman özel sektör yapacak, buradaki ana oyuncu özel sektör olacak. Ama bu planlama mantığıyla asla bugünün ötesine geçemez. sağlıklı büyüme anahtarı sektöre verilmezse asimetrik büyümenin sektöre faydası olmaz. Bir insana ‘işletmeni, branşını, birimini büyütemezsin’ denmesini doğru bulmuyorum. 2018’den bu yana 400’e yakın hastanenin sadece bir başhekim kadrosu almış olmalarını çok üzücü, yıpratıcı buluyorum.
HEKİMLERİN YURTDIŞINI TERCİH ETME SEBEBİ:
Malpraktis yasasıyla ilgili Adalet Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’na teşekkür ederiz. Ama biz tüketici mahkemelerinde yargılanıyoruz. Hasta tüketiciyse eğer bizden kusursuz sorumluluk beklenmemesi gerekir. En azından bu gibi davalarda hekimlerin ticaret mahkemesinde yargılanması lazım. Hekimlerin yurtdışını tercih etmelerinde Malpraktis davalarının ana sebeplerden biri olduğunu bilmemiz lazım.
KOCA BİR ALKIŞI HAKEDİYOR:
SUT’ta yapılan düzenlemenin ‘ama’sız ve ‘fakat’sız olarak büyük bir alkışı hak ettiğini de belirten Dr. Bahat, ‘ SUT’ta yapılan düzenleme koca bir alkışı hak ediyor, amasız olarak alkışı hak ediyor. Öyle bir memleket olduk ki teşekkür yayınladığımız için, özür dilemek zorunda kalacaktık. Niye teşekkür etmeyelim, bir daha kapılarını çalacağız, güncelleme isteyeceğiz. Nasıl bir insandan böyle bir durumda teşekkür etmemesi beklenir. Sonsuz teşekkür ediyorum.’ diye konuştu.
ENFLASYON ORANINDA DÜZENLEME TALEBİ:
Özel Hastaneler Platformu Başkanı Mehmet Altuğ da kurultay konuşmacılarından biri olarak kürsüde yerini aldı. Altuğ, SUT artışının enflasyon oranında düzenlenmesini istediklerini belirterek, ‘Sağlık sektöründe de her gün birçok kalemde maliyetlerimiz artıyor. Doğalgazda, elektrikte fiyatlar nasıl güncelleniyorsa SUT fiyatlarının da güncellenmesi gerekiyordu. Son birkaç keredir yapılan bu artışlar bu sebeple bizim için çok önemli.’ diye konuştu.
ORTAK AKIL TOPLANTISI SUNUMU:
Konuşmaların ardından Kurultayın ilk gününde gerçekleştirilen Ortak Akıl Toplantısı’nın raporu katılımcılarla paylaşıldı. İki ayrı bölüm olarak sunumu yapılan raporda, dijitalleşmenin sağlık sektöründe sağlayacağı yararlar ve yaratacağı açmazlar için, ‘Hizmete erişim kolaylığı sağlayacak ve düşük maliyetli olacak,tedavi sonrası hasta takibi ve tekrarlayan hizmetlerin azaltılması için iyi bir fırsat verimlilik için dijitalleşme iyi bir fırsat, vatandaşı ve sağlık profesyonellerini tedavi ve takip ihtiyalarında uyaran sistemlerin gelişmesine imkan sağlayacak,sağlığın geleceği holistik (bütüncül) olarak dijitalleşmeden geçiyor, sağlık Hizmet sunum süreçlerinin optimizasyonu için dijitalleşme ciddi bir fırsat, kronik hastalık yönetiminde etkinlik ve verimlilik sağlanması, konvansiyonel tıp uygulamaları ile yetişmiş insan kaynağı dijital sağlık uygulama yapmaya sıcak bakmıyor.’ maddeleri sıralandı.
Kurultayın açılış oturumunun sona ermesi ile OHSAD Kurultayı sponsor firmalarının stand alanı açılışı yapıldı.
OTURUM SUNUMLARIYLA SAĞLIK SEKTÖRÜ:
Kurultay çerçevesinde geliştirdikleri sağlık ürünleri pazarlayan firmaların stand açılışlarının da gerçekleştirildiği Kurultayda, çağrılı konuşmacı Beyin Cerrahı, Dünya ve Avrupa Bilim-Sanat Akademisi Üyesi Prof. Dr. Türker Kılıç sağlıkta son dönem bilimsel gelişmelerine yönelik kapsamlı bir sunum yaptı. Sunumun ardından Kurultayın ana sponsorlarından Rasyotek Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak ve Çapa Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Avşar konuşmalarını gerçekleştirdi.
Kurultayın ilk bölümünün tamamlanmasıyla 3 gün sürecek oturumların ilki ‘Sağlıkta Dijitalleşme ve Uzaktan Sağlık Hizmeti Sunumu’ konulu ilk oturum Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin moderatörlüğünde başladı.
SAĞLIK ALTYAPIMIZ BUNA UYGUN:
Oturumu yöneten Bakan Yardımcısı Birinci, dijitalleşme için Türkiye sağlık altyapısının çok uygun olduğunu söyleyerek sözü oturum konuşmacılarına bıraktı. Eczacıbaşı İlaç Sanayii CEO’su Dr. Emin Fadıllıoğlu ilk konuşmacı olarak, Türkiye’nin sağlıkta dijitalleşme alanında inanılmaz yol katettiğini belirterek, ‘Dünyada bu kadar dijital yetkinliği yüksek başka devlet var mı bilmiyorum. Bundan da çok gurur duyuyorum. Her birimiz bu ekosistemde bir görev alıyoruz. Bu ekosistem içinde ne kadar rekabetçi bir ortam yaratırsak o kadar çok global bir oyuncu hale geliriz. Biz de çorbada tuzumuz bulunmasını çok istiyoruz.’ dedi. Güven Future Genel Müdürü Tolga Tuncer de önemli değerlendirmelerde bulundu. Tuncer ‘Büyük bilişim devlerinin Türkiye’nin yerli start-uplarına adeta saldıracakları bir dönemin geleceğini öngördüğünü belirterek, ‘ Yerli ve milli çıktılar sağlayabilirsek global ölçekte unicorn yaratmak için bu durum bir fırsat yaratacaktır.’ diye konuştu.
DÜNYANIN EN DİRENÇLİ SAĞLIK ORDUSU:
Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşları Genel Müdürü Dr. Erhan Bulutçu ise konuşmasında Türkiye’nin dünyanın en dirençli sağlık ordusuna sahip olduğunu belirterek, ‘Tükenmişliği diğer dünya ülkelerine göre çok az olan bir sağlık ordumuz var. Doktorlar karar mekanizmalarıyla yapay zekanın sonuçlarıyla sağlıkta hem bireysel hem de toplumsal olarak görevlerini yaratıcılıklarıyla çok daha fazla yerine getirecekler. 90’lı yıllarda datanın sahibi hekimlerdi. 2000’de bir takım oyununa evrildi durum ve hemşireler yönetici rolüne soyunmaya başladılar. Data analistleri de geleceğin en önemli insan kaynağı olacak. Sağlık sektörü için insan kaynağı kadar büyük önemde olan şey data… Hastaneler, ayakta kalabilmek için yeni gelişimlere ve yeni iş birliklerine mecburlar.’ diye konuştu.
SAĞLIK KURULUŞLARININ FİNANSMAN SORUNLARI KONUŞULDU:
Kurultay’ın ilk gün gerçekleşen ikinci oturumunda ise, ‘Sağlık Sisteminin ve Kuruluşlarının Finansman Sorunları’ masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın yaptığı oturumda ilk sözü Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürü Prof. Dr. Gökhan Tuna Öztürk aldı. Öztürk konuşmasında, GSS bütçesinin 240 Milyar TL’ye ulaştığını ve bu bütçenin yüzde 40’ının ilaç ödemelerine gittiğini söyledi. Bu kapsamda yeni bir modeli
gündemlerine aldıklarını belirten Öztürk, ‘Tedavi ve ilaç kısmında belli tasarruflar oluşturmamız ve belli ödeme yöntemleri oluşturmamız lazım ki güzel uygulamaları finanse edebilelim. Önemli projelerimiz de şu an masada. Bunlardan ilk proje kalite odaklı finansman modeli. Bu projede verilerimizi MEDULA’dan alıyoruz. Bir de ulusal kayıt sistemimiz var. İlaçların ve tıbbi diğer bilgilerin izlenip toplanması amaçlarımızın başlıcalarından biri. İlaçlar için Maliyet-Etkinlik Analizinin Uygulanması ve Ulusal Maliyet Etkinlik Eşiği Belirlenmesi projemiz de ilaç kullanım oranında dengeyi değiştirmek. Ödeme için yeni bir model uygulanması gerekiyor bu anlamda. Kalite ayarlı yaşam yılının ölçülmesi ve eşik değerlerin belirlenmesi gibi noktalarda çalışmalar yürüteceğiz.’ diye konuştu.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI SINAVA TABİİ TUTULSUN:
Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç ise yaptığı konuşmada, sağlıkta uygulanması gerekli önerilere ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Genç, sağlık okur yazarlığının artırılması, klinik rehberlerin yaygınlaştıılması-uyumun geliştirilmesi, kaliteli hizmet sonuçlarının ödüllendirilmesi, sağlık personelinin belirli aralıklarla yeniden sınavlara tabii tutulması, sağlık insan kaynakları analizlerinin yapılması önerisinde bulundu. Genç, sağlıkta maliyetlerin azaltılması için de önerilerini sıralayarak, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi gerektiğini, giderlerin daha iyi analiz edilmesi, sağlık turizminin desteklenmesi, hekimlerin daha esnek saatlerde çalışması gerektiğini belirterek, tedarik zinciri çerçevesinde yerlileşmenin de önemli olduğunu belirtti. Sağlık sektörünün en büyük umudunun Sağlık Turizmi olduğunu da belirten Genç, özel sağlık hizmet sunucularının desteklenmesi gerektiğini belirtti.
HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR:
İkinci oturum konuşmacılarından Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simten Malhan da konuşmasında, pandeminin sağlık sektörünün ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdiğini belirtti. Pandeminin halk üzerindeki olumsuz etkilerinden de bahseden Malhan, pandemi ile birlikte 53 milyon major depresyon vakası olduğunu kaydetti. Covid 19’un sağlık kuruluşları üzerinde yükler yarattığını da belirten Malhan, dijitalleşmenin getireceği en büyük riske karşı siber güvenlik daha fazla yatırımı da zorunlu hale getireceğini belirtti. Sürdürülebilir bir sağlık sistemi için sistemin tüm paydaşlarının üzerine önemli görevler düştüğünü de belirten Malhan, sağlığa yönelik sigorta sisteminden toplumun sağlıklı olma bilincini geliştirmek için hastayı ve hekimi özendirmeye kadar pek çok noktada adımlar atılması gerektiğini belirtti.
NAKİT AKIŞINI DOĞRU YÖNETMELİYİZ:
MLP Care Sağlık Grubu CEO’su Burcu Öztürk de konuşmasında sağlık sektörünün finansal anlamda yönetilmesinin zor olduğunu belirterek, özel sağlık sektörünün nakit akış yönetiminde daha doğru adımlar atmasının önemli olduğunu belirtti.
TEMATİK OTURUMLAR GERÇEKLEŞTİ
Kurultayın ana oturumları sürerken yan oturumlar da gerçekleştirildi.
Bu kapsamda 360 Derece Özel Sağlık Sigortası Çalıştayı’ Tematik oturumu gerçekleştirildi. Oturumda, OHSAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tolga Birgül, Özel Hastaneler Platformu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Enis Arabacı, Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği Başkanı Levent Yiğit Kolaylaştırıcı isimler olarak yer aldı.
EĞİTİM DE DÜZENLENDİ:
Ana oturumların yanı sıra yan salonlarda eğitimler de düzenlendi. Bu kapsamda OHSAD Sağlık Turizmi Komitesi Başkanı Dr. Cengiz Gül tarafından ‘Özel Sağlık Kuruluşlarında Covid Sürecinde Sağlık Turizminde Değişen Trendler’ eğitimi verildi.