Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Sağlık Bakanlığı 2018 yılı bütçesi ile ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir sunum gerçekleştirdi. Bakan Demircan yapmış olduğu sunumunda Sağlık Bakanlığı ve vatandaşların aldıkları hizmetlere geri dönüşlerine ilişkin bilgiler verdi.
Anayasa’nın 12. maddesine göre herkesin kişiliğine bağlı dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahip olduğunu anımsatan Demircan, 17. maddesinde de bu temel hakların başında herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının belirtildiğini aktardı.
Demircan, “Anayasa’mızın 56. maddesinde ise herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu belirtildikten sonra herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak devlete pozitif bir görev olarak verilmiştir.” diye konuştu.
Sağlık tesisi sayıları hakkında bilgi veren Bakan Demircan, 878 hastane, 481 diyaliz merkezi, 12 üremeye yardımcı tedavi merkezi, 2 bin 548 112 istasyonu, 7 bin 756 Aile Sağlığı Merkezi, 148 Toplum Ruh Sağlığı Merkezi bulunduğunu bildirdi.
Sağlık insan gücü kapsamında toplamda 619 bin 12 personel ile sağlık hizmeti verildiğini dile getiren Demircan, toplam bütçenin 2017’de 64 milyar 43 milyon liradan 2018 için 71 milyar 497 milyon liraya çıktığını vurguladı.
Demircan, “Merkezi Yönetim Bütçesi ödenek karşılaştırması açısından 2017’de toplam 32 milyar 302 milyon liradan 2018’de 37 milyar 914 milyon liraya çıktı.” dedi.
Döner sermaye bütçesinin de 2017’de 31 milyar 741 milyon liradan 2018’de 33 milyar 583 liraya çıktığını belirten Demircan, bunun tahmini bütçe olduğunu ve Kasım 2017 tarihine kadar sonuçlanacağına işaret etti.
“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışıyla hareket ettiklerini vurgulayan Demircan, 694 sayılı KHK ile yapılan değişiklikler kapsamında bağlı kurum olan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun Genel Müdürlük haline getirildiğini aktardı. İllerdeki üçlü yapının tek yönetim yapısına indirildiğine değinen Demircan, “İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık tesislerinin tüm yöneticilerini performansa dayalı sözleşme haline getirdik” ifadesini kullandı.
SAĞLIK HİZMETLERİNDEN VATANDAŞ MEMNUN
Sağlık Bakanı Demircan, TBMM’de yapmış olduğu konuşmasında cepten yapılan sağlık giderlerinin yüzde 22.8’lerden yüzde 16.6’ya indiğini vurgulayarak bu durumun memnuniyeti artıdığını aktardı. Bakan Demircan memnuniyet oranının dönemsel olarak artış gösterdiğini ifade ederek çalışmaların devam ettiğini belirtti.
“Memnuniyet düzeyini daha da yukarıya çekmemiz lazım. Dört kişiden üçü memnun, biri memnun değilse burada çözülmesi gereken bir sorun var demektir. Biz, bunu açıkça görüyor ve bununla ilgili de çalışmalarımızı yapıyoruz.”
EVLİLİK ÖNCESİ SMA TESTİ AÇIKLAMASI
Bakan Demircan konuşmasında evlenecek çiftlere SMA tarama programının başlatılacağını ifade ederek evlenen kişilerin sağlıklı çocuk sahibi olmaları için çalışmalar yapılacağını aktardı. Bakan Demircan’ın konuya dair açıklamaları şu şekilde,
“SMA veya talesemi taşıyan çiftlerin sağlıklı çocuk sahibi olmalarını sağlayacağız. Evlilik öncesinde SMA tarama programını başlatacağız. Talesemi taraması gibi. Çiftlerden birinde taşıyıcı olma vasfı çıkmazsa diğerinde çalışmaya gerek yok. İki taraf taşıyorsa hastalığın çocuklara geçme ihtimali yüksek. Birinde çıktı, öbüründe de çıktı, kendilerine söylenecek. ‘Sizlerin sağlıklı çocuk sahibi olma programına girmeniz gerekir’ diyeceğiz. SMA hastalarına ilaç olarak deneme safhasında olan ilaçların kullanılmasında ödeme yapan başka ülke yok. Ödeme yapan tek ülkeyiz”
BESLENME HARİTASI ÇIKARILIYOR
Türkiye’nin beslenme haritasının çıkarılacağını bildiren Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ciddi bir risk altında olduğumuzu söyledi. Bakan Demircan diyabet ve obezite görülen hasta saysında görülen artışa vurgu yaparak şu açıklamalarda bulundu.
“İlk kez 1974 yılında beslenme ve sağlık taraması yapıldı. Ciddi şekilde obezite baskısı altındayız. Obezite ülkemizi tehdit eden ciddi bir rahatsızlık. Yanında diyabetle de karşı karşıyayız. Diyabet ve obezite birbirini besleyen husus. Çocuklarımızda artıyor. 2009 yılında yüzde 6,5 iken, 2016’da yüzde 10’a çıkmış durumda. Tedbirlerin alınması lazım. İktidar muhalefet ayrımı yapmadan çalışmamız lazım”
SAĞLIK MARKETLERİ KURULMASI AÇIKLAMASI
Bakan Demircan TBMM’de yapmış olduğu konuşmasında ayrıca sağlık marketleri ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Sağlık marketlerinin kurulmasının ardından oluşacak avantajlara değinen Sağlık Bakanı Ahmet Demircan bu uygulamanın daha ucuza alma imkanı sağlayacağını ifade etti.
“İhale ile açık eksiltme ile illerin talepleri önceden alınarak o taleplere uygun ürünleri alıp markete koyalım. Stoklarımızı bilelim, daha ucuza alma imkanımız olsun. Yerliliği teşvik edelim. Ne tür imkan sunuyoruz? Sağlık stratejik alandır. Daha hızlı tedavi, daha uygun fiyat, daha kaliteli ürün. Etkin stok yönetimi. Yıl başında ihaleler yapılıp yıl içinde fazla stoka düşmeden bunu işleteceğiz. Başhekim internetten alımını yapacak, PTT Kargo ertesi gün ellerine teslim edecek”
Kaynak: www.medimagazin.com.tr