Perşembe
Mart, 28
Ana SayfaHaberler"6645 Sayılı Kanunda yer alan Kısa Vadeli Sigorta Uygulamaları" Konulu Genelge

“6645 Sayılı Kanunda yer alan Kısa Vadeli Sigorta Uygulamaları” Konulu Genelge

SGK Başkanlığı tarafından 01.09.2015 tarihinde yayınlanan “6645 Sayılı Kanunda yer alan Kısa Vadeli Sigorta Uygulamaları” konulu genelge metni ve açıklama aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.


Sayın Üyemiz,

Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce 01.09.2015 tarihinde yayınlanan 2015/22 Sayılı Genelgede;

3.İş Kazası ve Meslek Hastalığının Bildirimi
6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere anılan Kanunun 26 ncı maddesine göre idari para cezaları uygulanacağından, 5510 sayılı Kanunun 13 üncü ve 14 üncü maddelerinde işveren için öngörülen bildirim yükümlülüklerinin süresinde yerine getirilmemesi nedeniyle ayrıca idari para cezası uygulanmayacaktır.

3.1.İş Kazasının Bildirim Süresi
6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde iş kazalarının hem işverenlerce, hem de sağlık hizmeti sunucularınca bildirilmesi öngörülmüştür. Buna göre, iş kazası bildiriminin işveren tarafından kazadan sonraki üç iş günü içinde, sağlık hizmet sunucuları tarafından da iş kazasının sağlık hizmet sunucusuna intikal tarihinden itibaren en geç on gün içinde Kurumumuza yapılması gerekmektedir.

İdari para cezasına esas olan bildirim sürelerinin tespitinde; işveren için öngörülen 3 günlük sürenin başlangıcında iş kazasının meydana geldiği tarih, sağlık hizmeti sunucuları için öngörülen 10 günlük sürenin başlangıcında ise iş kazası vakasının intikal ettiği sağlık hizmet sunucusuna yapılan başvuru poliklinik tarihi dikkate alınacaktır.
hükümleri yer almaktadır. Buna göre özel sağlık kuruluşlarına başvuran iş kazalarının 10 gün içerisinde SGK’ ya bildirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Buna aykırı hareket eden kuruluşlar için en az 2.466.-TL idari para cezası uygulanacak, bu ceza işçinin çalıştığı kurumdaki kişi sayısına göre artış gösterecektir.

Burada özellikle iki bildirim süresi olduğuna dikkat çekmek gerekir. Bildirim süresi

· İşveren sorumluluğunda gerçekleşen iş kazalarında 3 gün,
· Özel sağlık sunucularına başvuran iş kazaları için 10 gündür.

Bu kapsamda kuruluşunuz bünyesinde çalışan kişilerin iş kazasına uğraması durumunda 3 gün içerisinde bildirim yükümlülüğü vardır.

Bu nedenle genelgenin yayınlandığı 1 Eylül 2015 tarihinden bu güne kuruluşunuza iş kazası olarak başvuran kişileri henüz 10 günlük süre dolmamışken kuruma bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halde idari para cezası ile karşı karşıya kalabileceğiniz hususunda bilgilerinizi rica ederiz.

OHSAD Yönetim Kurulu

Ek: SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 01.09.2015 tarih ve 2015/22 Sayılı Genelgesi