Pazar
Mayıs, 5
Ana SayfaHaberlerBasında OHSADTürkiye İş Dünyası - Sürdürülebilir Kalkınmada Sağlık Sektörü - 01.09.2022

Türkiye İş Dünyası – Sürdürülebilir Kalkınmada Sağlık Sektörü – 01.09.2022

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMADA SAĞLIK SEKTÖRÜ

 

Sürdürülebilir sağlık, doğal kaynakları tüketmeden veya ciddi ekolojik hasara neden olmadan yüksek kaliteli bakım ve iyileştirilmiş halk sağlığını temin ederek sağlanır. Sürdürülebilir sağlık; enerji, seyahat, atık, tedarik, su, altyapı adaptasyonu ve binalara dikkat ederek sektörü geliştirmeyi hedefler. Sürdürülebilirlik ve sağlık arasındaki ilişkiyi konuşmak üzere sizler için sektörün önemli temsilcileriyle bir araya geldik. Keyifli okumalar…

Sağlık, tüm birey ve toplumlar için büyük öneme sahip temel bir ihtiyaç. Dünya Sağlık Örgütü’nün anayasasında sağlık, yalnızca hastalık ya da sakatlığın olmayışı değil, bedenen, ruhen ve toplumsal yönden tam iyilik durumu olarak tanımlanır. Bu durum Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımından da anlaşılacağı üzere ruhsal ve zihinsel iyiliği de kapsar.

Sağlık sektöründeki sürdürülebilirlik tartışmalarının genelinde kalite vazgeçilmez bir unsurdur. Sağlıkta sürdürülebilirlik ve dönüşüm sürecinde kalitenin, pozitif ve değer yaklaşımına önemli bir katkısı olduğunu net bir şekilde ifade edebiliriz.

Genel kabul gördüğü şekliyle sürdürülebilirliğin ekonomik, sosyal ve çevresel üç boyutu bulunur. Sağlık sektörünün karmaşık yapısı ve sağlık kuruluşlarının yarattığı sosyal, ekonomik ve çevresel etkiler dikkate alındığında sağlıkla ilgili tüm sürdürülebilirlik girişimlerinin bu üç boyutu da hedeflemesi kaçınılmaz bir olgu olarak karşımıza çıkar.

Tüm bunlardan hareketle ülkemizin yapı taşı olan sağlık sektörünün sürdürülebilirlik ile ilişkisini işlemezsek olmaz dedik ve bu ayki dosya konularımızdan birini ‘Sağlıkta Sürdürülebilirlik’ olarak belirledik. ‘Özel Sağlık Sektörü’nü konuşmak üzere Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat, ‘Sağlık Hizmetlerinde Sürdürülebilirlik’ konusunu konuşmak üzere Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü (TÜSPE) Bilim Kurulu Üyesi Hüseyin Çelik, ‘Sağlık Ekonomisi’ için Altınbaş Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Özgül Özkoç, ‘Yerel Yönetimlerde Sağlık’ konusunu konuşmak üzere Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve İBB Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Önder Yüksel Eryiğit, ‘Sağlıkta Operasyonel Verimlilik ve Kurumsal Yönetişim’ için Sağlık Kurumlan Yönetim Danışmanı Dr. Neslihan Kahraman, ‘Sağlıkta Kalite ve Akreditasyonu konuşmak için Rönesans Yönetişim Bilimleri Enstitüsü Kalite Yönetim Direktörü Medine Yetim ile görüştük…

Sağlık sektöründe sürdürülebilirlik konusu;
•             Koruyucu Sağlık Hizmetleri,
•             Kalite ve Akreditasyon,
•             Atık Yönetimi,
•             Enerji verimliliği
•             Organizasyonel gelişim,
•             Yetişmiş insan gücünün önemi,
•             Tedarik zinciri,
•             Alt yapı,
•             Dijitalleşmenin önemi gibi başlıkları içerir.

REŞAT BAHAT

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı

TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ

Özel sağlık sektörü, ülke genelinde yaklaşık 600 hastane ile hizmet vererek konusunda uzman hekim, nitelikli sağlık personeli ve ileri teknoloji kullanımı ile kaliteli hizmet üretiyor.

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan pandemi sürecinde salgına yönelik verilen sağlık hizmetinin yaklaşık yüzde 25’inin özel sağlık kuruluşları tarafından sağlandığını belirten Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat, “Hala Covid-19 aşıları özel sektör tarafından halkımıza ücretsiz olarak yapılmakta ve özel sektörün katkısı ile salgın sürecinden başarı ile çıkan ülkemiz dünyaya da örnek oluyor. Pandemi öncesinde de ülkemizin hizmet ihracatında önemli bir yer tutan sağlık turizmi faaliyetleri nedeniyle sektörümüzün bu yıl ülkemize 4 milyar Dolar döviz kazandıracağı tahmin ediliyor” dedi.

Sektörün sadece sağlık hizmeti alanında değil Vakıf Üniversiteleri ve bu üniversitelerle afiliye özel hastaneler aracılığı ile verilen sağlık eğitiminde de önemli aktörlerden biri haline geldiğini aktaran Bahat, “Kullanılan teknolojiler ve yapılan Ar-Ge çalışmaları ile eğitim faaliyetleri sadece yurt içi ile sınırlı kalmamış, yurt dışında birçok ülkede de ileri tıp teknikleri eğitimi verilmektedir. Giderek büyümeye devam eden bir sektörün çatı derneği olarak; Genel Sağlık Sigortası, Özel Hastaneler Yönetmeliği, ATT Yönetmeliği, Sağlık Uygulama Tebliği gibi temel mevzuatların yanı sıra, Sağlık Turizmi, Tıbbi Atıkların Bertarafı, İmar Mevzuatı gibi sektörümüzü direk ve dolaylı olarak ilgilendiren tüm konularda çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

OHSAD AKADEMİ İLE SEKTÖREL EĞİTİM

Yapılan çalışmalar sonucu sektörün sorunları, çözüm önerileri ve talepleri ile ilgili oluşan görüşleri aktarmak için Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer kurumlar nezdinde görüşmeler yaptıklarını belirten Bahat, “Uzun yıllardır mücadele verdiğimiz Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) katsayı artışı da bu konularımızın en başında gelmekteydi. Geçtiğimiz günlerde SUT katsayısında kayda değer bir artış gerçekleşti. Tüm bu çalışmaların yanı sıra yönetim kurulu toplantılarımızda üye sağlık kuruluşlarından gelen gündem önerilerini de görüşüyor ve üyelerimizin sorunlarının çözümü doğrultusunda sürecin takibini sağlıyoruz. Ayrıca üye sağlık kuruluşlarımıza, derneğimiz bünyesinde kurulan OHSAD Akademi tarafından gerçekleştirilen ve alanında uzman eğitmenler tarafından verilen sektör ihtiyaçlarına yönelik eğitimler gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Çalışmalarına önümüzdeki dönemde de belirlenen amaçlar doğrultusunda ve çalışma gruplarıyla devam edeceklerini ifade eden Bahat şunları söyledi; “Yine Derneğimiz bünyesinde faaliyete geçirdiğimiz OHSAD Enstitü ile kendi alanında uzman sektör gönüllülerinden oluşan komiteler kurularak faaliyete geçirilmiştir. İhtiyaç duyulan konularda yeni komiteler oluşturulması, eğitim ve ARGE faaliyetleri yürütülmesi hedeflerimiz arasında.”

Asıl amacımızın işimizi iyi yaparak halkımızı tedavi etmek olduğunun bilinciyle, daha sağlıklı bir toplum, sürekli gelişen bir sektör ve tüm hedeflerini yakalamış bir Türkiye için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.